Tuesday 31 March 2015

De technologie achter Gascondensatieketels

Gascondensatieketels maken niet alleen optimaal gebruik van de geleverde energie. Vergeleken met conventionele verwarmingselementen, maken ze ook gebruik van de thermische energie in het rookgas, die anders verloren zou gaan door de schoorsteen.

Condensieketels hebben een veel hogere efficiëntie en daarmee vermindert u de stookkosten en de uitstoot. Gasgestookte condensieketels zijn eveneens geschikt voor het verwarmen van water en het verwarmen van uw huis.


Gascondensatieketels en hun populariteit

Condensatieketels vervangen nu op een steeds grotere schaal conventionele ontwerpen van verwarmingssystemen in Europa en in mindere mate in Noord-Amerika. Nederland was het eerste land die de technologie omarmde. In Europa wordt de installatie ervan sterk bepleit door actiegroepen en overheden die actief zijn op het gebied van vermindering van energieverbruik. In Engeland en Wales bijvoorbeeld moeten alle gasgestookte cv-ketels sinds 2005 hoge rendements gascondensatieketels zijn tenzij er bijzondere omstandigheden in het spel zijn. Hetzelfde geldt sinds 2007 ook voor oliegestookte cv-ketels. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de algehele acceptatie over de hele wereld van gascondensatieketels.

Hoe een gascondensatieketel werkt

In een gascondensatieketel wordt water verwarmd door de warmte van de verbranding, net als bij niet condenserende ketels. De rookgassen gaan normaliter verloren door de schoorsteen. Daardoor verliest u de energie die daarin zit. Met een gascondensatieketel en condensatietechnologie maakt u wél gebruik van deze gassen. Deze gassen bestaan grotendeels uit warm waterdamp. Het haalt als het ware de energie eruit en voert dat weer door de verwarming heen.

Om energie te krijgen moet waterdamp condenseren. Dit gebeurt bij een temperatuur van -56. De condensatieketel koelt de stoom door een speciaal ontworpen warmtewisselaar. De energie wordt gebruikt om het koud verwarmingswater voor te verwarmen. Het hete water stroomt vervolgens in de primaire warmtewisselaar waar het wordt verhit om de gewenste temperatuur te bereiken. Tijdens dit proces moeten kleine hoeveelheden afvalwater worden afgevoerd. De zuurtegraad van afvalwater is zo laag dat het door een reguliere riolering kan zonder het eerst te neutraliseren.

Het verschil tussen de bovenste en onderse verbrandingswaarde

Wanneer we het hebben over het hoge rendement van 98% van gascondensatieketels, dan verwijzen we naar de 'hoge verbrandingswaarde'. Er is een onderscheid met de 'laagste verbrandingswaarde' waar de industrie meestal haar berekeningen op baseert. De laagste verbrandingswaarde is de hoeveelheid warmte die kan worden gebruikt bij de verbranding van een energiebron, zonder condensatie te veroorzaken. De laagste verbrandingswaarde bevat daarom slechts een gedeelte van het totale brandstofverbruik.

In tegenstelling tot de laagste verbrandingswaarde bevat de hoge verbrandingswaarde ook de hoeveelheid warmte in het rookgas en waterdamp. Die twee kunnen worden gebruikt door condensatie. De efficiëntie van een verwarming wordt ook wel standaardrendementsniveau genoemd en kan in de meest ideale gevallen oplopen tot 100 procent. Dit kan wanneer wordt berekend op basis van de hoogste verbrandingswaarde.
Enkele voordelen van gascondensatieketels

  • Vaak een hoge efficiëntie ( tot maximaal 98% )
  • Aanzienlijk minder roet en fijnstof bij verbranding
  • Verbruik wordt minder in vergelijking met een oude verwarmingsinstallatie
  • Flexibel uit te breiden, met bijvoorbeeld zonnecollectoren en warmtepompen
 

No comments:

Post a Comment